Barnevernet dreper!

965502_774299169249572_625129588_o

 

Hvor mange unge gutter og jenter som har endt sine unge liv i tragedie og død pga barnevernets manglende omsorg og kjærlighet vet ingen eksakt. Men at det er mange hundre barn er hevet over en hver tvil. La oss se litt på den dystre helse statistikken til norsk barnevern.

Forskningsrapport fra NIBR – Norsk Institutt for By og Regionforskning – om helse og dødelighet for barn i barnevernet

I en periode på 13 år fra 1990 – 2002, har man fulgt 99000 barn og unge i barnevernstiltak over hele landet. Nasjonale data er brukt fra Statistisk sentralbyrå.
Følgende stikker seg ut i denne rapporten, som er å finne her .

Generell Dødelighet er langt høyere blant barnevernsbarn enn blant andre barn ved dødsfall som i hovedsak skyldes ulykker, selvmord, drap og overfall.

For eksempel døde 114 barnevernsbarn i 2001, mot 168 i den ordinære befolkning. Med andre ord, blant de nesten 100000 barna døde 114 barn under Barnevernet mot 168 i resten av befolkningen, som er ganske så mye større.

Selvmord 150 unge tilknyttet barnevernstiltak begikk selvmord i 1990- 2001, det betyr i praksis at det er 8 ganger høyere risiko for selvmord blant barnevernsbarn kontra barn som ikke er under barnevernet. Det er også markert forhøyet risiko for selvmord blant barnevernsbarnas foreldre.

Fremtidsutsikter
Barnevernsbarna går en vanskelig fremtid i møte. De mangler tilknytning til samfunnet, rapporten sier lite om hvorfor, men fraskillelse fra familiære bånd kan virke som en logisk årsak, når man begynner å se på forskning rundt f.eks. tilknytning, relasjoner, samfunnsbygging etc.

Denne manglende tilknytningen gir utslag i mange retninger. Man ser at barnevernsbarn generelt har lav utdanning, hvis de har noen i det hele tatt. De har vanskelig for å finne arbeid. Mange går rett ut i et liv på trygd og pensjon. Kostnadene for samfunnet må være enorme, selv om forfatter av artikkelen ikke har lett etter forskning eller tall som kan gi en indikasjon på hvor store de er. Streik_310512liw_07

Nesten INGEN av omsorgsovertakelsessakene de fører i Fylkesnemda for sosiale saker handler om «slemme» foreldre, eller barn som har blitt mishandlet, seksuelt misbrukt eller alvorlig vanskjøttet! Siste 5 år er nesten 50.000 barn ble tatt. Fra 2000 til 2010 ble det registeret ca. 700 selvmord (Statistikk 2010) dvs et Utøya hvert år!! Ofte dukker barnevernet på døren din sammen med politiet, stormer inn og dra barna dine ut av huset med rå makt og kjører dem vekk til fremmede mennesker:
Spørsmål
1 Hvorfor kan ikke familier som trenger hjelp, få samme tilbud, oppmuntring, veiledning og økonomisk støtte som fosterfamiliene får?
2 Vi krever gransking av alle selvmord og stille til ansvar de som er ansvarlige
3 Oppretter et eget uavhengig barneombudet slik FN har krevd for Norge for det siste 20 år.
4 Vi ønsker at BV må ha bevis byrden i alle saker
5 Nei til rå politi vold mot mindreårig ved tvangsflytting
6 Vi ønsker tilsyn i alle BV saker
7 Vi ønsker at BV bruker video overvåkning i en tvist situasjon og med foreldres tillatelse framfor tvangsflytting av barn med vold

http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=4691

 

OPPDATERT: 19.OKT. 2011 14:40 PUBLISERT: 29.SEP. 2005 15:01
Helsesituasjonen til barnevernsbarn er alarmerende. Dødeligheten er langt høyere enn blant andre barn, og langt flere tar sitt liv. Det viser ny rapport.

en rystende undersøkelsen legges frem i dag. For første gang blir helsen til barnevernsbarn i Oslo og landet for øvrig kartlagt i et såpass stort omfang. I en periode på 13 år (1990-2002) har Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) fulgt nærmere 100 000 barn og unge i barnevernstiltak over hele landet. Nasjonale data er brukt fra Statistisk sentralbyrå. Prosjektet er bestilt av Barne- og familiedepartementet og Norges forskningsråd. Rapporten avdekker flere alvorlige forhold:
* Dødeligheten er langt høyere blant barnevernsbarn enn blant andre barn ved dødsfall som i hovedsak skyldes ulykker, selvmord, drap og overfall. I 2001 døde 114 barnevernsbarn, mot 168 i den ordinære barnebefolkning. Spedbarnsdødelighet unntatt. * Det er langt flere selvmord blant barnevernsbarn enn blant andre barn. 150 barn og unge tilknyttet barneverntiltak begikk selvmord i 1990-2001, åtte ganger flere enn for andre barn og unge.* Barn med tilknytning til barnevernet, og deres biologiske foreldre, er langt sykere enn andre familier. De har store helseproblemer. Det er flere selvmord blant disse foreldrene enn blant andre foreldre.
Sjokkert.
Forsker Lars B. Kristofersen, som har stått for undersøkelsen, er sjokkert over resultatene. – Vi har visst at barnevernsbarnas situasjon har vært vanskelig, men ikke at gruppen er så sårbar som denne rapporten viser, sier han. Han har sett nærmere på dødsfall og dødelighet, som er en viktig helseindikator. Det ble registrert 702 dødsfall blant 93 000 barn og unge som var eller hadde vært i barnevernstiltak i perioden.
Flest gutter.
Tallene avslører store kjønnsforskjeller. Det var en klar overvekt av dødsfall blant gutter, 479 mot 223 for jenter. Kristofersen trekker frem at de som er knyttet til barnevernet i en kort periode, har det tøffest. De som slipper fort ut, er mest utsatt. Kanskje skyldes det dårlig helse, men det kan også være at de er mest utsatt for ulykker og selvmord, sier han.

Noen som har tallene for i dag. Send de til oss i redaksjonen melkisedek540@gmail.com

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Hoy-dodelighet-hos-barnevernsbarn-6368526.html

Barnevernsbarn har dramatisk høy risiko for å få et hardt liv. Tre av fire har mottatt sosialhjelp etter fylte 18 år. Dødeligheten er høyere, og flere begår selvmord.

Mange barnevernsbarn dumpes av barnevernet når de når myndighetsalderen. Men i likhet med andre 18-åringer trenger de trygge voksne i livet sitt. Noen som kan hjelpe til med en jobbsøknad, diskutere utdannelse med, fryde seg over champions league-kamp sammen med. – Det blir ikke det samme med en sosialkurator på NAV. Behovet for nære relasjoner slutter ikke på 18-årsdagen. Det er forskjell på å bli myndig og å bli voksen, sier Johan Holand i Landsforeningen for barnevernsbarn.
Ber om
lovpålegg. I flere år har foreningen kjempet for bedre oppfølging, ettervern, for barnevernsbarn etter fylte 18 år. Selv flyttet Holand fra foreldrene og til barnevernsinstitusjon da han var 11 år. Nå er han 24 år, utdannet snekker, og reiser landet rundt med foredrag om barn i barnevernet og om ettervern.- Det er på tide at vi får lovpålagt ettervern for barnevernsbarn over 18 år, det vil hindre at så mange ender opp som langvarige sosialklienter. Selv om barnevernet er pålagt å spørre ungdommene om de ønsker oppfølging etter fylte 18 år, blir skremmende mange ungdommer ikke spurt. I dag er ettervern frivillig, og det er det kommunale barnevernet som får regningen, sier han.
Dyster
forskning. Nesten tre av fire tidligere barnevernsbarn har mottatt sosialhjelp etter at de fylte 18 år. Det vil si at de har mottatt sosialhjelp minst en gang i løpet av en periode på cirka syv år, opplyser forsker Sten-Erik Clausen ved NOVA (Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring). De dystre tallene blir publisert på nyåret som del av den omfattende forskningsstudien Barnevern i Norge 1990-2006 av Clausen og NOVA-kollega Lars B. Kristofersen. De ser på hvor lenge barn bor i fosterhjem og institusjoner, og hvordan det går med dem på sikt. Oppdragsgiver er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUF-dir).- Prognosene for barnevernsbarn er ikke gode. Endel barn kommer i kontakt med barnevernet fordi de er rusmisbrukere selv, andre på grunn av foreldrenes omsorgssvikt/rusmisbruk, sier Clausen.Til sammenligning mottok rundt åtte prosent av alle mellom 20 og 24 år økonomisk sosialhjelp i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå. 2,6 prosent av hele befolkningen fikk slik hjelp i fjor.
Omfattende
gjennomgang. NOVA-forskerne Clausen og Kristofersen analyserer tall fra Statistisk sentralbyrå over alle barn som har vært i kontakt med barnevernet fra 1990 til 2006. Det handler om 121 000 barn og ungdommer.Forskerne kobler tallene med andre data fra barnevernet som går på utdannelse, sosialhjelp, inntekt, bosted, kriminalitet, dødsårsaker og familie. Betydningen av hva tidlig intervensjon har å si for barnas utvikling blir også belyst. Særlig fokus er det på barn med adferdsproblemer, barn med minoritetsetnisk bakgrunn og mishandlede barn.
Mange dør
. I en studie fra 2005 viste forsker Lars B. Kristofersen at det var svært høy dødelighet, inkludert selvmord, blant barn og unge som har hatt hjelpetiltak i hjemmet eller er vokst opp i fosterhjem eller barnevernsinstitusjon. Også de biologiske foreldrene til disse barna har høyere selvmordstall. – Barnevernsbarn har langt høyere risiko for helseproblemer sammenlignet med andre barn, sier Kristofersen.Økt bevissthet om ettervern er bakgrunnen for at NOVA-forskeren nå skal i gang med ytterligere en studie om barnevern og ettervern finansiert av Norges forskningsråd. Den skal være ferdig ved utgangen av 2008.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/18-ar-og-dumpes-av-barnevernet-6492875.html

 

DET DØDELIGE BARNEVERNET:SELVMORD-SULTESTREIK -RETTSLØSHET-MENNESKERETTSBRUDD Litt om tragiske & bevisst skjulte sannheter R.I.P
26. oktober 2011 kl. 17:39
Jeg er igjen rystet, målløs & uendelig lei meg! Igjen er jeg blitt informert fra sikre, troverdige kilder om atter flere selvmord (henging) både blant de mange barn & unge som levde under grov off. omsorgssvikt før de til slutt ikke klarte mer, jf mitt pågående bokprosjekt. Det samme gjelder fortvilte mammaer & pappaer. De stadig flere barna hadde gjentatte ganger vært på rømmen bort fra bv & tilbake til sine biologiske hjem!
Hvil i fred skjønne engler

SULTESTREIK & SELVMORD
En mamma har nå sultestreiket i ca 3 uker pga de eklatante, systematiske menneskerettsbruddene hun i likhet m/ bv-saker flest over tid er offer for. Nå ser også hun selvmord som den eneste utvei. Men INGEN reagerer på brudd på de mest grunnleggende, strengeste menneskerettighetene & det mye som følger derav jf
EMK ARTIKKEL 2 “RETTEN TIL LIV” & den non-derogative
EMK art 3 “FORBUD MOT TORTUR OG UMENNESKELIG ELLER NEDVERDIGENDE BEHANDLING ELLER STRAFF”

Iht entydig domspraksis v/ Menneskerettsdomstolen (EMD) mm i Strasbourg henger disse to SVÆRT nært sammen, ja de er egentlig uatskillelige.

TIDLIGERE BV-BARN MISTER EGNE BARN PGA OFF. OMSORGSSVIKT
For foreldrenes del har skremmende mange selv vært bv-barn og barne”vernet” bruker det mot dem jf påstander om at foreldrene ikke har omsorgsevne pga de selv har vokst opp under bvs ubarmhjertige, offentlige, tvangs “omsorg” inkl at nyfødte i økende grad tvangsadopteres,.M.a.o. stadfester jo bv selv krystallklart at det eskalerende antall barn bv selv tvangsplasser & flytter i hytt og pine, er alene om de grusomme, totalt uakseptable tragediene! De så alt for mange ødelagte & alt for tidlig tapte liv er bl.a i i strid med HELE FNs barnekonvensjon og en rekke av de andre konvensjonbeskyttete rettigheter i de inkorporerte menneskerettskonvensjonene, jf
Menneskerettsloven av 1999 § 2 og
forrangsbestemmelsen i § 3….

Norway = The Kingdom of Double Standards” som jeg omtaler dette Annerledeslandet

DE INKORPORTE MENNESKERETTIGHETENE KRENKES SYSTEMATISK, DAGLIG & I ESKALERENDE GRAD
Menneskerettsloven ble innført i 1999 da Laila Dåvøy (Krf) var Barne- og familieminister. Men det synes dessverre virkelig å være en sovende lov, til pynt for andre land.
Kan vi virkelig godta denne Staten i staten? Der respekt for & etterlevelse av de mest grunnleggende menneskerettighetene & alles menneskeverd er ukjent fenomen?
Kan vi virkelig godta all denne kroniske sorgen, de alt for mange ødelagte & tapte liv?

Gry Scholz Nærø
Journalist & Statsviter PhD
Forfatter pågående bokprosjekt – undersøkende journalistikk. Arb. tittel:
“RETTSLØS – DEN STORE NORSKE MENNESKERETTSBLØFFEN & FORSKNINGSBLØFFEN”…

(Journalist – PhD Political Science.
Currently working on a book project (investigative journalism) about systematic, escalating Human Rights Abuses in Norway, working title:
“No Rule of Law! Norway’s Gross Human Rights Deception & the Widespread Unscientific “Research” Deception”……

***
Norway = The Kingdom of Double Standards – Or rephrasing Shakespeare: Something is very rotten in the kingdom of Norway
***
Her er noen få, mem opplysende avisartikler som forklarer i alle fall noe vedr Det dødelige barnevernets RETTSLØSHET, herunder de mest eklatante menneskerettsbrudd etc (helt tilfeldig rekkefølge) Dessverre er det svært mye jeg IKKE kan legge ut pga bvs kontinuerlige overvåking av ALT jeg gjør på nett mm. Men det kommer SELVSAGT når boken min”RETTSLØS!” er ferdig……
*****
“Høy dødelighet hos barnevernsbarn
Helsesituasjonen til barnevernsbarn er alarmerende. Dødeligheten er langt høyere enn blant andre barn, og langt flere tar sitt liv. Det viser ny rapport.”
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1124568.ece

“Rettsløse barn og foreldre
«Det er vår erfaring at den manglende rettssikkerhet nærmest inviterer til at det skjer overgrep også etter den nye loven.»
Dagbladet, kronikk 16. oktober 1999
http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001990055907&tag=tit&words=rettsl%F8se%3Bbarn%3Bforeldre

“De rettsløse barna
Barn utsatt for overgrep mangler den mest elementære rettssikkerhet.”
http://www.dagbladet.no/2011/01/06/kultur/debatt/kronikk/overgrep/14967102/

“Staten eier barna” – Meninger – Kronikker – Aftenposten.no
Barnevernet hevder ofte at de gjør for lite, ikke for mye. Men her dreier det seg om folk som har mer makt enn de kan forvalte.
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3002799.ece

“Staten er en dårlig mor – «J’accuse!» tordnet Émile Zola. Det samme gjør jeg
“OFFENTLIG OMSORGSSVIKT: Som før opplever barnevernsbarn overgrep og krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter. Resultatet er ødelagte liv, skriver Gry Scholz Nærø”
http://www.facebook.com/note.php?note_id=478910614576

Møtte 10-åring ute midt på natten
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.7209273

På flukt fra barnevernet
http://www.nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/1.7372107

Solveig døde på glattcelle
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Solveig-dde-p-glattcelle-2535437.html

– Barnevernet krenker barna
En tidligere ansatt tar et krast oppgjør med barnevernstjenesten.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.1765190

Store mor ser deg
Så har det skjedd igjen: En families kamp mot barnevernet er over. Det finnes ikke mer håp…
http://www.bt.no/meninger/kronikk/Store-mor-ser-deg-1933646.html-

Barnevernet nekter advokat å møte mindreårig klient http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10088372

“Advokat slakter barnevernet
– Autoritært, hjerteløst, nedlatende, lite kompetent og lite opptatt av barnet. Foreldre og barns rettssikkerhet er en illusjon. Advokat Venil Thiis går til frontalangrep på norsk barnevern. – Om 10-15 år kommer vi til å skamme oss like mye over dagens barnevernssaker, som vi gjør over behandlingen sigøynerne i sin tid fikk. Da vil det vrenge seg i flere mager enn i min. Dagens barnevern viser rett og slett en total mangel på respekt for mennesker som sliter.”
http://www.adressa.no/nyheter/article185127.ece

SAKKYNDIGE I BARNEVERNSAKER
”I dag er det barnevernet som oppnevner de sakkyndige. Dette er en ordning som etter mitt skjønn er uheldig. I barnefordelings- og straffesaker som går for rettsvesenet, er det en selvfølge at de sakkyndige oppnevnes av retten, slik at det ikke skal hefte noen som helst tvil om at de sakkyndige er nøytrale og upartiske i saken. Etter at den nye barnevernsloven kom i 1992, ble det vanlig at barnevernet selv oppnevnte sakkyndige. De sakkyndige blir da partsoppnevnt. Bare unntaksvis hender det at fylkesnemnda selv oppnevner sakkyndige.
• • Siden de sakkyndige oppnevnes og betales av barnevernet, kan det med rette reises tvil om hvorvidt de sakkyndige er upartiske i saken, eller «holder med» barnevernet.
http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001990057675&tag=item&words=barnevern

Voldsdømt ansatt i barnevernet
Oppdatert: 09.10.2008
http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article2702713.ece
– Dette er en barnevernsfaglig svikt. De fire siste barnevernsbyrådene har hatt en linje for å omgjøre barnevern til en handelsvare og inntektskilde for private kommersielle aktører. Dette går på bekostning av barnevernsfaglige hensyn og barnas rettigheter, slik denne saken er et stygt eksempel på, avslutter Folkvord.

Somaliere demonstrerte mot barnevernet og politiet–ire måneder uten at foreldrene har fått treffe dem.
– Vi får ingen innsikt i hvordan det er med barna eller hvor de er, sier advokaten til en av familiene, Hans Thomas Gefle til NRK.
Han reagerer på at barna er fjernet, og at han som advokat er pålagt taushetsplikt.
– Det går lang tid uten at man får nødvendige opplysninger i saken, sier Gefle.

DØDELIG BARNE”VERN”
Så har det skjedd igjen: Bv-barn & deres foreldre har nå igjen vært så fortvilte pga barnevernets grufulle, umenneskelige etc negativ behandling av liten som stor & nå igjen så dessv INGEN annen utvei enn døden v/ henging. R.I.P ❤ Mammaen til denne gutten er blant de skremmende mange som også tok livet av seg pga bvs maktovergrep & eklatante menneskerettsbrudd, jf EMKs mest grunnleggende & strengeste artikler 3 & 2, jf òg EMK art 8 etc etc

Mødre sultestreiker osv osv… Men politikere lokalt & nasjonalt m.fl bryr seg like lite nå som alltid før! Og sånn kan vi SELVSAGT forts IKKE ha det i det 21ste århundre! Hvorfor bryr “ingen” seg om de mest sårbare blant oss? Tvert i mot går det fra veldig galt til mye, mye verre! De mest grunnleggende menneskeretter & menneskeverd glimrer mer & mer med sitt fravær i dette lovløse, rettsløse, hermetisk lukkete systemet som skremmende mange tjener seg søkkrik på! Og sånn skal det SELVSAGT IKKE være………DØDELIG BARNE”VERN” Så har det skjedd igjen: Bv-barn & deres foreldre har nå igjen vært så fortvilte pga barnevernets grufulle, umenneskelige etc negativ behandling av liten som stor & nå igjen så dessv INGEN annen utvei enn døden v/ henging. R.I.P ❤ Mammaen til denne gutten er blant de skremmende mange som også tok livet av seg pga bvs maktovergrep & eklatante menneskerettsbrudd, jf EMKs mest grunnleggende & strengeste artikler 3 & 2, jf òg EMK art 8 etc etc Mødre sultestreiker osv osv… Men politikere lokalt & nasjonalt m.fl bryr seg like lite nå som alltid før! Og sånn kan vi SELVSAGT forts IKKE ha det i det 21ste århundre! Hvorfor bryr “ingen” seg om de mest sårbare blant oss? Tvert i mot går det fra veldig galt til mye, mye verre! De mest grunnleggende menneskeretter & menneskeverd glimrer mer & mer med sitt fravær i dette lovløse, rettsløse, hermetisk lukkete systemet som skremmende mange tjener seg søkkrik på! Og sånn skal det SELVSAGT IKKE være………
DØD GRUNNET GROV OFF. OMSORGSSVIKT: Ord blir ikke bare fattige, de fins ikke!
Hvil i fred skjønne engler <3DØD GRUNNET GROV OFF. OMSORGSSVIKT: Ord blir ikke bare fattige, de fins ikke! Hvil i fred skjønne engler ❤
DØD GRUNNET GROV OFF. OMSORGSSVIKT: Hvil i fred vår skjønne engel Kristiane Jacobsen (17) som ble begravet like før du fylte 18 år & omsider ville bli fri i 2009 ❤
Det er INGEN trøst at du som Siv Inger (16) & Ragnhild (15) dessverre er del av den groteske, jevnt økende statistikkenDØD GRUNNET GROV OFF. OMSORGSSVIKT: Hvil i fred vår skjønne engel Kristiane Jacobsen (17) som ble begravet like før du fylte 18 år & omsider ville bli fri i 2009 ❤ Det er INGEN trøst at du som Siv Inger (16) & Ragnhild (15) dessverre er del av den groteske, jevnt økende statistikken

12120_10151857804381898_1273879448_n

Forord

Tapte liv er et stort samfunnsproblem og en stor smerte for de etterlatte. Hvert år dør i overkant av 500 mennesker av selvmord i Norge, 70 prosent av disse er menn. Selvmords- forsøk og selvskading er mer vanlig blant kvinner. Vi regner med at mellom 3 500 og 7 500 personer årlig forsøker å ta sitt eget liv. Tallene for selvskading er mer usikre, men sannsynligvis høyere enn omfanget av selvmordsforsøk.

Det er behov for å styrke det selvmordsforebyggende arbeidet. På oppdrag fra Helse-
og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet, i samarbeid med brukerorganisasjoner, profesjonsforeninger, praksisfeltet, kompetansemiljøer og andre direktorater, utarbeidet en handlingsplan for å forebygge selvmord og selvskading i perioden 2014–2017.

Det overordnede målet er å redusere omfanget av selvmord og selvskading i befolkningen. Dette skal nås gjennom: God psykisk helse og mestring i befolkningen, redusert forekomst av selvmord og selvskading i risikogrupper, god oppfølging og ivaretakelse av etterlatte, pårørende og andre berørte, et kunnskapsbasert tjenesteapparat og kunnskapsbaserte strategier og tiltak.

Planen peker på nye tiltak og viderefører og videreutvikler pågående arbeid. Det er viktig
å se synergieffektene av iverksatte tiltak. 29 nye tiltak skal styrke innsatsen for å forebygge selvmord og selvskading, og øke kunnskapsgrunnlaget og kompetansen i tjenesteapparatet.

Gjennomføring av planens ulike tiltak forutsetter at det avsettes midler i de årlige budsjettene. Planen kan utvides med nye tiltak i planperioden, i tråd med føringer i stats- budsjettet og Helse- og omsorgsdepartementets årlige tildelingsbrev til Helsedirektoratet.

Vi takker for mange og gode innspill i utarbeidelsen av handlingsplanen for forebygging
av selvmord og selvskading 2014–2017. En spesiell takk til Nasjonalt senter for selvmords- forskning- og forebygging, som på oppdrag fra Helsedirektoratet ledet arbeidet med å lage et utkast til handlingsplan. Utkastet er ferdigstilt av Helsedirektoratet, som står ansvarlig for sluttproduktet.

 

Click to access handlingsplan_selvmord_300414.pdf

Click to access handlingsplan_selvmord_300414.pdf

 

 

Click to access handlingsplan_selvmord_300414.pdf


Leave a comment